Elhjem innholdsprodusent
Det å montere en ny taklampe eller bytte ut en lampe er en vanlig oppgave i hjemmet. Hvis du må montere taklampe i boligen din, er du kanskje usikker på om du kan gjøre dette selv eller om du bør ansette en elektriker for å gjøre dette. Det er faktisk helt greit å montere visse typer taklamper selv uten å involvere en fagperson, og det er ikke særlig vanskelig å gjøre. I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du kan montere din nye taklampe, og gir deg veiledning når det gjelder det viktige lampevalget for boligen din.
For mange kan det virke litt skummelt å montere taklampe på egen hånd, men det er faktisk helt greit for ufaglærte å montere taklampe selv i mange tilfeller. Det kan være litt forvirrende med ledningene i ulike farger, men ved å følge stegene vi setter frem nedenfor, kan du lett montere din nye taklampe selv, uten å måtte kontakte elektriker. Generelt er det slik at det er best å overlate elektrisk arbeid til sertifiserte elektrikere som vet hva de driver med, men du kan fint montere taklampe selv hvis du føler deg komfortabel med det og tar dine forbehold. Det å koble til eller bytte en taklampe er helt greit å gjennomføre på egen hånd som ufaglært person – men som med alt annet som innebærer elektrisitet er det viktig å være forsiktig. Hvis du trenger å få din nye taklampe montert, men er bekymret for om du vil få dette til på egen hånd, anbefaler vi at du kontakter en erfaren elektriker som kan fikse dette for deg. Ved å bruke Elhjems plattform kan du lett komme i kontakt med gode elektrikere nær deg – uansett hvor du bor.
Hvis du aldri har montert en taklampe før, lurer du sikkert på hvordan du gjør dette. Enten du er godt vant med montering av lamper eller helt ny på dette, er det lurt å forberede seg godt før du begynner. Det er faktisk ikke vanskelig å montere taklampe selv hvis det allerede er lagt opp til lampe i taket, så dette er helt sikkert noe du enkelt får til – men om du er usikker, er det lurt å kontakte en fagperson som kan hjelpe deg.
Her er fremgangsmåten for kobling av taklampe:
Det første steget er å sjekke om du vil trenge et støpsel med jording, og få oversikt over hvilken type ledning og støpsel du behøver for den nye lampen du monterer. Generelt er det jordede uttak i nyere elektriske anlegg i Norge i disse dager, og dersom uttak uttaket eller stikkontakten er jordet, må også støpselet være jordet. Som regel kan du se på lampen du skal montere om den skal monteres med et jordet støpsel eller ikke, da det vanligvis er klart merket på den aktuelle lampen. Unntaket her er eurostikk, som brukes på dobbeltisolerte elektriske apparater med lite belastning – som for eksempel stereoanlegg, spillkonsoller eller visse TV-er.
Hvis du er usikker på hvordan du vet om ledningen du skal bruke er jordet eller ikke, trenger du ikke å bekymre deg. Du kan lett se på ledningen om den er jordet – hvis den er jordet, vil den nemlig har tre ledninger, mens ikke-jordede kun vil ha to.
Når du skal montere støpsel eller lampe, må du være oppmerksom på den jordede ledningen. Det er den gule/grønne ledningen som er jordet, og den må festes på riktig sted – hvis ikke vil det bli problemer. De to ledningene som ikke er jordet er strømførende, og den nøytrale lederen er som regel blå (den kan også være hvit), mens faselederen vanligvis er brun (iblant kan den være rød eller sort). Den jordede ledningen må alltid festes til delen av støpselet der jordingssymbolet er, eller der du ser merket “PE”.
Når du har festet den jordede ledningen, er det på tide å koble til de andre to ledningene. Vær oppmerksom på at disse strømførende ledningene ikke alltid er fargekodede, og hvis det er tilfellet hos deg, trenger du ikke å bekymre deg. Generelt festes den blå ledningen til delen av støpselet som er merket “N”, mens den brune festes til “L”. På noen støpsel vil det ikke være merket, og i det tilfellet har det ikke noe å si hvor du fester de to ledningene til – det viktigste er at den jordede ledningen er på rett plass, og at strømledningene ikke er koblet jordingspunktet.
Du fester til ledningene ved å løsne skruene i støpselet, for så å kutte av eventuell ekstra plast slik at kobbertrådene kommer frem, men pass på at du ikke kutter av mer plast enn nødvendig. Du tvinner så kobbertråden før du trer den inn i hullet under skruene. Etterpå strammer du skruene godt på plass over trådene – det vil sørge for at ledningene sitter riktig. Du kan nå feste ledningen i klemmen på støpselet, og du bør passe på at delen av ledningen du fester der er hel og med plastisolasjon i behold. Det er viktig at denne ledningen er godt festet under strekkavlastningen som befinner seg ved enden av støpselet.
Dersom du bor i en eldre bolig, er det mulig at taklampen din må tilkobles via en sukkerbit. Det innebærer at du fester ledningene fra lampen til sukkerbiten akkurat som man gjør i et støpsel.
De fleste vil være i stand til å gjennomføre dette ganske enkelt, men ikke fortvil hvis du ikke får det til. Med elektrisk arbeid er det som med fjellvett – det aldri er skam i å snu! Hvis du er bekymret for at noe har gått galt eller er usikker på om du får dette til, kan du bare plukke opp telefonen og ringe en elektriker som kan hjelpe deg med å fullføre jobben. Da er du sikret at taklampen er montert riktig, og trenger ikke å bekymre deg. Det kan nemlig fort bli dyrt hvis en taklampe er montert feil.
Det er veldig viktig at du alltid sørger for at det elektriske anlegget i boligen din er i forskriftsmessig stand, og du bør foreta en sjekk av el-anlegget jevnlig. Hvis du mistenker feil, må du ta kontakt med en autorisert elektriker straks. Siden det er du som har ansvar for alt av elektriske installasjoner og utstyr i huset ditt, må du passe på at det er vedlikeholdt og fungerer godt til alle tider.
Du er også ansvarlig for å sørge for at kvalifiserte fagpersoner tar seg av alt arbeid i forhold til elektrisk installasjon og reparasjonsarbeid – for det er mye du ikke kan gjøre selv. Det anbefales at du får utført kontroll av det elektriske anlegget hvert 5-10 år. Nøyaktig når du bør få el-anlegget sjekket, kommer an på flere ting – blant annet hvor gammel installasjonen er og hvor stor den er. Hvis en elektriker foretar en sjekk av ditt elektriske anlegg og oppdager feil eller anbefaler oppdateringer, er det viktig at du tar dette alvorlig. Til og med små feil bør takles, siden de kan innebære brannfare eller annen risiko.
Når det gjelder valg av taklampe, er det flere ting du bør tenke på. Lampen bør passe inn med stilinntrykket og hjemmedecoren i boligen din, og den bør også fungere godt. En taklampe kan ha mye å si for lyset og atmosfæren hjemme, så dette er et valg du bør tenke litt over før du lander på et godt lampevalg for deg. En lamper handler tross alt ikke bare om belysning – i tillegg til å være en kilde til lys, er lamper også en viktig del av dekorasjonen i hjemmet ditt. Det finnes mange ulike alternativer for taklamper, så du bør velge det som passer best for akkurat deg. Du vil kunne velge blant et stort utvalg lamper i mange ulike farger og design. Enten det er en rimelig taklampe fra IKEA eller en eksklusiv designer lampe du er mest interessert i, finnes det helt klart en taklampe som passer perfekt for deg!
Det finnes mange forskjellige typer taklamper, og du bør få oversikt over hvilke typer lamper som er tilgjengelige slik at du kan velge det som passer best for din bolig. For mange er pendellampe og takpendel det riktige valget, mens andre velger en tradisjonell taklampe eller plafond. Kanskje er det en glasslampe som vil passe best i boligen din, eller en eksklusiv lysekrone? Spotter har blitt svært populært i løpet av de siste årene, og downlights har også blitt mye mer vanlig – men downlights er det best at elektriker tar seg av. Vegglampe er en annen god løsning. Eller er det kanskje dimmere du er interessert i? Uansett hvilken lampe du velger for taket ditt, vil du være i stand til å montere taklampen selv ved hjelp av vår nyttige guide, eller du kan finne en god elektriker som kan ta på seg jobben for deg ved bruk av Elhjem. du få oversikt over de mange gode elektrikerne nær deg, enten du ønsker å finne en elektriker i Oslo eller et annet sted i landet.